The True Cost

helmikuuta 03, 2017


Olen viime vuosien aikana käyttänyt paljon Ted Bakerin asusteita. Vaikka tyylini on pääasiassa minimalistinen, löydän aina välillä jotain mielenkiintoista kyseisen merkin mallistosta. Olen kokenut hinta-laatusuhteen hyväksi, joten Ted on saavuttanut paikan vaatekaapistani.

Joulun jälkeisistä alennusmyynneistä innostuttuani päädyin tilaamaan Ted Bakerilta aivan ihanan tummanvihreän pikkulaukun. Uuden laukun saapuessa perille, ajatukseni eivät olleetkaan enään täydellisessä laukussa, vaan itsessäni: tajusin minkälaisen kulutuskulttuurin keskellä elän.

Katsoin loman aikana pitkästä aikaa dokumentin The True Cost, joka käsittelee nykyajan vaateteollisuutta ja pikamuotia. Voisin kirjoittaa aiheesta vaikka kuinka paljon, mutta a) kukaan ei jaksaisi lukea b) väitän, että saat enemmän irti katsomalla itse kyseisen dokumentin.

Tiivistettynä kuitenkin: dokumentissa paneudutaan vaateteollisuuden ympärillä pyörivään bisnekseen ja sen vaikutuksiin niin ympäristön kuin yhteiskuntaan. 

Vielä 1900-luvun puolivälissä vaatteet valmistettiin lähellä, ja materiaalit maksoivat moninkertaisesti nykyiseen verrattuna. Vaatteita ostettiin vain tarpeeseen, sillä hinnat olivat korkeat. Kun työvoiman huomattiin olevan idässä paljon halvempaa, vaateteollisuus keskitettiin sinne. Aasiaan keskitetty tuotanto mahdollisti vaatteiden valmistamisen entistä halvemmalla, joka takasi halvat hinnat myös kuluttajille. Kun rahaa jäi enemmän käteen, vaatteita ruvettiin ostamaan yli tarpeiden. Viikoittain vaihtuvat mallistot loivat uuden käsitteen – pikamuodin.

Vaateteollisuus on kasvanut viime vuosina valtavaksi bisnekseksi: sen parissa työskentelee 60 miljoonaa ihmistä ympäri maailman, joista 80 prosenttia on nuoria aasialaisnaisia. Valtaosalla heistä työolot ovat vaaralliset: tehtailla ei välitetä turvallisuusmääräyksistä, sähköt pätkivät ja rakenteet rapistuvat aiheuttaen talojen romahduksia ja tulipaloja. Tehtaissa on niin kuuma työskennellä, että työntekijät pyörtyilevät työpäivänsä aikana. Heillä ei välttämättä ole ainuttakaan vessa- tai ruokataukoa, eikä 16-tuntisen työpäivän palkka ei riitä edes perustarpeisiin. Monet työntekijät ovat työnantajalleen velkaa koulutuksesta, eikä vähäpalkkaisella työntekijälle ei ole koskaan rahaa velan takaisinmaksuun. Tästä seuraa velkakierre ja ikuinen työsuhde. Myös lapsityövoima on suuri ongelma erityisesti raakatuotannon aloilla, kuten puuvillapelloilla. Muunmuassa vaatejätti H&M on jäänyt kiinni lapsityövoimasta useaan otteeseen.

Olen katsonut dokumentin aikasemminkin, noin vuosi sitten. Dokumentti herätti silloin paljon ajatuksia, ja vähensin tietoisesti shoppailua halpaketjuliikkeissä. No, nyt on vuosi kulunut viime katselukerrasta. Olenko muuttanut tapojani? Enpä oikeastaan.

Haluaisin ehdottomasti ostaa laadukkaita ja eettisesti tuotettuja vaatteita, mutta mutkikkaampi asia on se, onko minulla varaa maksaa vaatteista moninkertaisia summia ketjuliikkeiden hintoihin verrattuna.  Lisäksi kyse ei ole ainostaan ekologisemmista materiaaleista ja eettisistä tuotantotavoista, vaan ylipäätän shoppailun vähentämisestä. Elämme kulutusyhteiskunnassa, missä materia tuottaa meille suurta tyydytystä ja tuomme sitä esille koko ajan enemmän ja enemmän. Uusista vaatteista on tullut itseisarvo, ja merkkilaukulla osoitetaan mihin sosioekonomiseen ryhmään kuulumme. Ja pahinta on se, että teen itse aivan samaa.

On melko absurdia, kuinka sokeasti olen rakastunut shoppailuun ja kuluttamiseen, vaikka tiedostan elämäntyylini epäkohdat. Tuntuu hirveältä sanoa tämä ääneen: hieno laukku on ohittanut prioriteettilistallani ekologisuuden ja eettisyyden mennen tullen. Jotenkin tuntuu todella tekopyhältä kirjoittaa aiheesta, jossa itsellänikin on valtavasti parannettavaa.

Tavoitteenani on kuitenkin muuttaa tapojani. Niiden pysyvä muuttaminen tulee viemään aikaa – varmasti vuosia ellei vuosikymmeniä. Aikomukseni ei ole ryhtyä hipiksi yhdessä päivässä, vaan pyrin tekemään tiedostavampia valintoja yksi kerrallaan. Toivon todella, että näillä pienillä valinnoilla on lopulta suuri vaikutus.

Jos tunnistat itsesi tekstistä tai olet muuten himoshoppaaja, suosittelen katsomaan kyseisen dokumentin. Löytyy netflixistä! Tehkää fiksuja valintoja kaupassa! 

Halein, Iisa

You Might Also Like

4 kommenttia

Pinterest

Bloglovin'

Follow