Berliini

kesäkuuta 20, 2017Palasin muutama päivä sitten Berliinistä – oli parasta! Kaupunki oli minulle uusi tuttavuus, ja nyt kun vihdoin pääsin matkustamaan sinne, takaisin on pakko palata. On uskomatonta, miten muutamia vuosikymmeniä sitten täysin sekaisin ollut kaupunki on voinut muuttua niin avoimeksi, suvaitsevaiseksi ja monikulttuuriseksi paikaksi elää. Toki sodan jättämät jäljet näkyvät vahvasti kaupunkikuvassa, josta on helppo erottaa niin pommien tuhoamat alueet kuin Berliinin jakautuminen. Reissusta jäikin käteen päällimmäisenä kiinnostus Saksan historiaa kohtaan, vaikka historia ei ole koskaan kuulunut suosikkiaineisiini. Nyt taitaa kuulua.

Kolmen päivän pikavisiitti oli ainakin intensiivinen. Käveltyä tuli päivien aikana yli 50 kilometriä, flunssasta huolimatta. Kaupunki on siis iso – varsinaista yhtä keskustaa ei ole, vaan Berliini on aikoinaan rakentunut pienien kylien ympärille, joista on muodostunut yksi iso metropolialue. Käytännössä siis: ihan sama missä päin Berliiniä olet, kaikki palvelut löytyvät läheltä.

Arkkitehtuurista kiinnostuneen esteetikon (eli minun) silmää kaupunki varmasti hivelee – vierekkäiset rakennukset voivat edustaa kukin eri aikakautta ja tyylisuuntaa. Joku voisi pitää vierekkäistä goottilaista, barokkityylistä ja ultramodernia rakennusta outona yhdistelmänä, mutta mielestäni kaupungin historia yhdistyy näin kauniisti nykypäivään. Holokaustin sekä Berliinin muurin muistomerkit ovat myös yksi arkkitehtuurisesti hienoimpia muistomerkkejä, joihin olen törmännyt.

Jos monikulttuurisuus, hyvä ruoka, arkkitehtuuri, historia tai oikeastaan mikä vaan kiinnostaa, suosittelen lämpimästi Berliiniä!

Halein, Iisa.

TallennaTallenna

You Might Also Like

0 kommenttia

Pinterest

Bloglovin'

Follow