Tanskassa

joulukuuta 20, 2017Muistan elävästi, kun vuosi sitten löysin tukholmalaisesta sisustuskaupasta Kööpenhaminan matkaoppaan. Opas kertoi, mistä löytyy kaupungin trendikkäimmät kahvilat ja ruokapaikat, ihanimmat putiikit sekä muut tärkeät. Kyseinen opas lähti matkaani, ja samalla hetkellä päätin, että Köpikseen on päästävä.

Palaset loksahtivat paikoilleen pikkuhiljaa, ja pakenin joulukuuta Tanskaan. Reissulla ehdin kulkea maan läpi aina Kööpenhaminasta Aarhusiin sekä Grenaalle ja takaisin. Aarhusissa ihana tanskalainen ystäväni hoiti ohjelman suunnittelun puolestani: kävimme muun muassa joulumarkkinoilla, paikallisten suosiossa olevassa ruokahallissa sekä lautapelikahvilassa. Kahvilan konsepti oli nerokas – maksa muutama kruunu, saat pelata illan satoja eri lautapelejä. Suosikkini oli kuitenkin ARoS taidemuseo, joka on kuin Tanskan oma versio Helsingin Kiasmasta. Rakennuksen katolla sijaitsee valtava Raindow panorama – lasinen ympyrä – josta näkee koko kaupungin.

Tanskassa kaupunkien välillä pääsee kulkemaan kätevästi junalla, tosin mitään halpaa se ei ole. Matka Aarhusista Kööpenhaminaan kesti alle kolme tuntia, mutta maksoi noin 60 euroa. Junat ovat kuitenkin siistejä ja rauhallisia sekä penkit mukavia – oikeastaan aika täydellinen paikka päiväunille.

Ylipäätään Tanskan hintataso on hieman Suomen yläpuolella. Olin kuvitellut, että Suomen 4 euron lattet ovat jäätävän hintaisia, mutta varsinkin Kööpenhaminassa hintaa tuli vielä euro lisää. Toisaalta oman kokemukseni perusteella rahalle sai vastinetta: esimerkiksi ruoka oli laadukasta ja tuoreista ainesta valmistettua.

Vaikka yleensä reissussa säntään paikasta toiseen, Köpiksessä tuli vietettyä laittoman paljon aikaa hotellissa. Tästä syytän hotellihuoneen seesteistä tunnelmaa ja pehmeää sänkyä. Myös flunssalla taisi olla osuutta asiaan. Silloin kun en maannut sängyn pohjalla, kävin ihastelemassa jouluvaloilla koristeltua Tivolia ja Nyhavnin satamaa. Katse kiinnittyi kuitenkin usein tanskalaisten tyyliin, joka on pettämätön! Maanläheiset värit ja minimalismi toimii.

Tuntuu, että palaan vielä Tanskaan. Christiania jäi vielä kokematta ja monet ruokapaikat testaamatta. Ja ystävääni haluan ehdottomasti tavata.

Halein, Iisa

You Might Also Like

0 kommenttia

Pinterest

Bloglovin'

Follow